Des de Marinva certifiquem el curs Gamificació: Estratègies de joc aplicades als teus projectes culturals que impartirà el nostre col·laborador en gamificació Jose Abellán. Parlem amb ell sobre el curs, sobre gamificació i sobre en què consisteix la gamificació aplicada a projectes culturals. Però abans us anem a explicar una mica més sobre Jose Abellán. L’autor d’aquest curs, Jose Abellán, treballa vertebrant la visió i conceptualització en diferents projectes amb el desenvolupament de l’Art (Disseny del Joc, Guió, Disseny Gràfic). També és guionista, dissenyador de joc, docent …
“M’agrada pensar en la gamificació no tant com una pols màgica que s’escampen en un projecte si no com una acupuntura en punts precisos, intervenint aquí i allà a través del joc podem modificar el flux, els comportaments, l’actitud … “
- Hola Jose! Primer de tots, moltes gràcies per compartir uns minuts amb nosaltres per explicar-nos més sobre el curs que has creat sobre gamificació en projectes culturals. Però anem pel principi… ¿Quines són les instruccions del curs? Parla’ns una mica més del que es trobaran els alumnes.
Hola! Doncs és un curs on anem a aplicar el poder del joc en projectes culturals. Cada participant pot treballar en el seu propi projecte o en el projecte que els proposo i dissenyar el sistema de joc que millor compleixi els seus propis objectius. O dit més formalment, els alumnes aprendran mecàniques i elements de joc per enfortir la relació amb usuaris i públics a través del poder del joc, augmentar la motivació, la participació i l’engagement a favor dels objectius que vulgui prioritzar en el seu projecte.
- Quina bona pinta! Entenem que et refereixes a la gamificació, com la defineixes aplicada a aquest curs?
La gamification, de game (joc en anglès), en castellà traduït com gamificació, és una manera de dissenyar i actuar davant diferents situacions a través del poder disruptiu del joc i l’actitud lúdica. És la suma de diverses disciplines que s’ajunten per generar una experiència memorable a l’usuari / a en diferents àmbits i és important destacar ‘que no sempre són àmbits lúdics ni solucions amb un moment de joc “pur” !.
- ¿Moment de joc “pur”?
Em refereixo al fet que no cal que els usuaris estiguin “jugant”. De vegades s’infantilitza aquest terme i, en el curs parlarem, ¡el joc és una cosa molt seriosa! O, millor dit, allò seriós és una cosa molt lúdica! Amb la gamificació aprofitem, principalment, la immersió que provoca tant la narrativa com l’estètica, l’actitud lúdica que genera tenir unes regles i uns reptes clars i la potència que sent l’usuari al acoblar els elements de joc en una sèrie de plafatormas concretes: cartes, còmic, web, app, cartelleria, esdeveniments, taulers, paper, fitxes, etc. En definitiva, un disseny centrat en l’usuari / a per augmentar la seva motivació, participació i engagement.
- En el curs, donarà temps a tot?
5 setmanes no són poques però tampoc són moltes! Així que he dissenyat el curs per estar el mínim temps necessari perquè els participants tinguin en 5 setmanes un primer disseny del seu projecte i un munt de referències per poder implementar-lo i testejar posteriorment. Cada setmana, els participants tindran uns continguts teòrics (vídeo i pdf), uns casos a analitzar i una pràctica per potenciar la seva game thinking. Parlarem de Gamification, Objectius; Usuaris / es i les seves necessitats, Cercle Màgic, dinàmiques i mecàniques de joc; Elements de Joc, Narratives Transmèdia, Plataformes i, en l’última setmana, un bonus de amb un Control Panel, una eina que he dissenyat des de la meva realitat professional per tenir una visió global del sistema de joc i poder començar a desenvolupar-lo i testejar.
- Estem molt contentes amb que aquest curs s’estigui impartint!
I jo! És una sort que cada setmana del curs l’iniciem amb un vídeo conversant amb les directores de Marinva, que certifique el curs amb els vostres 20 anys d’experiència en projectes on el joc és l’eix vertebrador. Ens veiem el 7 novembre! Podeu inscriure-us aquí. I si ho feu a través nostre podeu utilitzar el codi “AmigosMarinva” per tenir un descompte ! Ens veiem a l’aula!