Hem dissenyat els recursos didàctics amb enfocament lúdic-pedagògic per a parlar sobre autoestima i ciberviolència amb adolescents en el marc del projecte RESCCUE.
El joc és conegut per ser un mecanisme per a crear espais segurs i on les persones implicades se senten lliures d’actuar des de l’espontaneïtat. També, facilita l’empatia, trenca jerarquies i facilita els aprenentatges socials –compartir, cooperar, treballar en equip… Tot això fa que sigui un recurs privilegiat per a tractar el ciberbullying amb adolescents a l’aula.
RESCCUE –REcover Spaces for traumatized Children in CommUnity sEttings– és un programa que neix amb l’objectiu de protegir, prevenir i detectar la violència domèstica i en línia contra la infància i adolescència. A més de vincular-se al sistema d’atenció primària de salut i al sistema de salut mental, proposen implicar el sector educatiu. Per a això, des de Marinva hem dissenyat recursos gratuïts i didàctics al servei de la infància, l’adolescència i els professionals de la comunitat educativa per a facilitar la creació d’espais segurs.
Infància i adolescència
En aquest cicle de dos tallers hem treballat en dues propostes de dinàmiques lúdic-pedagògiques dirigides a l’alumnat entre 12 i 16 anys. En la sessió Estimar-se per reconnectar els joves reflexionen sobre l’autoestima, els elements que ajuden a tenir una autopercepció positiva i la importància de les xarxes de suport. En la sessió Ciberviolència: el meu rol juguen a prendre decisions en diferents situacions d’assetjament en línia. Des del lúdic transiten per diferents reaccions, conseqüències i motius d’un acte de ciberviolència.
Professionals de la comunitat educativa
Aquest cicle també està compost per dos tallers. Cuidar-se per acompanyar tracta el burn-out i els seus símptomes per a poder gestionar-ho i atendre l’acompanyament de situacions de violència entre l’alumnat. I El vincle: la clau d’un espai segur treballa amb dinàmiques lúdiques de grup l’empatia i la confiança.
Aquest projecte està sent liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu i la Fundació Sant Joan de Déu (coordinadors), la Universitat Oberta de Catalunya, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Hospital pediàtric Bambino Gesù (Roma). Prem aquí per a accedir a la web del projecte i a tots els recursos didàctics gratuïts en línia dissenyats per Marinva –disponibles en castellà, català, anglès i italià.