PUBLICACIONS SOBRE TRANSFORMACIÓ LÚDICAINNOVACIÓ I CREATIVITATLA IMPORTÀNCIA DEL JOC

Articles i entrevistes del 2024

PUBLICACIONS DESTACADES

equipo innovación

Marinva com a model d’empresa innovadora des de 1995, a la revista empresarial digital Via Empresa.

juego salud mental familia
 • REVOLUCIÓ LÚDICA EN L’EDUCACIÓ. L’Imma Marín i l’Esther Hierro publiquen un article en El Deber amb reflexions sobre el joc i l’aprenentatge lúdic des d’una mirada estratègica i metodològica.
 • “ET FALTA CARRER”: I SI EL PROBLEMA NO ÉS L’EXCÉS DE PANTALLES, SINO L’ESCÀS TEMPS A L’AIRE LLIURE? Entrevista a l’Imma Marín juntament amb d’altres professionals en aquest article de El País sobre la necessitat de la infancia de jugar a l’aire lliure.
 • EL JOC ÉS UN GRAN ALIAT DE LA CONCENTRACIÓ. Participació de l’Imma Marin en el projecte Take Your 3: “L’atenció i la concentració en l’etapa infantil” d’Edelvives. Com a professional del joc en l’educació, va presentar per què la ludicitat pot ser un bon recurs per aconseguir l’atenció i la concentració dels infants i garantitzar així el seu desenvolupament i aprenentatge. Per saber més, visita el nostre article al blog.
 • L’ÀNIMA DEL JOC: PER QUÈ NO HAURÍEM DE DEIXAR MAI DE JUGAR? Esther Hierro participa en el Seminari Corpodesc: Neuropedagogia organitzat per la UNIR i reflexiona sobre la necessitat de jugar al llarg de tota la vida. Per saber més, visita el nostre article al blog.
 • MARINVA, EL JOC CATALÀ PER TRANSFORMAR PERSONES I EMPRESES. Entrevista a l’Esther Hierro, CEO i Directora Creativa, a la revista empresarial digital Via Empresa sobre Marinva com a model d’empresa innovadora des de 1995.
 • 5 CRITERIS PER TRIAR AMB CONSCIÈNCIA JOCS I JOGUINES. Entrevista a l’Imma Marin al programa l’Ofici d’Educar, on proposa triar joguines significatives per a l’infant, estimuladores, sense biaixos de gènere, sostenibles, amb valors i segures.
 • EL PLAER DE JUGAR: TRIEM LES MILLORS JOGUINES. Article publicat al blog de l’editorial Graó de l’Esther Hierro sobre la tria de les millors joguines com a eina pel desenvolupament i aprenentatge de la infància.
 • JOC I APRENENTATGE. Article publicat al blog de l’editorial Graó de la Laia Arnau sobre la relació entre joc i aprenentatge.
 • QUE ELS REIS MAGS APAGUIN ELS MÒBILS PERQUÈ ELS PARES JUGUIN AMB ELS SEUS FILLS. Entrevista a l’Imma Marin publicada a La Vanguardia sobre joc, salut mental i la presència de pantalles en els moments de joc compartit en família.
 • CONSELLS D’ÚLTIMA HORA PER A LA CARTA ALS REIS: COM ENFOCAR-LA I COM GESTIONAR LA FRUSTRACIÓ. Entrevista a l’Imma Marin al telenotícies del canal 3/24 sobre l’elecció de joguines i la gestió de les demandes dels infants a les cartes als Reis.

Articles i entrevistes del 2023

PUBLICACIONS DESTACADES

jugar extraescolar

“Jugar, l’extraescolar essencial” en un context en què les agendes dels més petits estan abarrotades d’activitats, per El País.

jugar imma marin

Presentació del nou llibre de l’Imma Marin, Jugar, en l’entrevista “La manca de temps pel joc té efectes catastròfics per a la salut dels infants” per El Diario.

 • PRIMERA HORA. L’Imma Marin participa al programa Las Tardes de RNE (-43:24) com experta en aprenentatge lúdic responent a les preguntes sobre el paper dels jocs i joguines en l’educació.
 • GUIA PER PASSAR UN BON CARNESTOLTES AMB ELS MÉS PETITS. Entrevista a Imma Marin a l’informatiu Catalunya Migdia sobre com acompanyar la infancia en l’elecció de la disfressa amb la ludicitat propia d’aquesta festivitat.
 • LA IMPORTÀNCIA DEL JOC EN EL DESENVOLUPAMENT DE LES PERSONES. Entrevista a l’Imma Marin en el programa La xarxa 06 de La Rambla de Ràdio Desvern sobre els beneficis del joc.
 • JUGAR, L’EXTRAESCOLAR ESSENCIAL. L’escriptora Elvira Lindo entrevista a l’Imma Marin per la columna en El País sobre l’obsessió de preparar als infants pel futur mercat laboral omplint d’extraescolars les agendes dels més petits, treient-los com a conseqüència el dret al joc lliure.
 • COM EL JOC POT TRANSFORMAR L’EDUCACIÓ. Entrevista a l’Imma Marin per Som Docents sobre el paper de la ludificació en l’educació. Este podcast se encuentra en el curso titulado «Aprenentatge cooperatiu com a forma de reinventar-se a l’aula de primària i secundària».
 • LES CRIATURES, LES GRANS PROTAGONISTES. Entrevista a l’Imma Marin per l’especial del diari Ara sobre la importància del joc durant les vacances de Nadal.
 • CONSELLS PER TRIAR JOGUINES PER NADAL. En aquesta entrevista al programa Fet a Mida, l’Imma Marin dona 5 consells per encertar amb les joguines aquest Nadal: amor, creativitat, salut, amistat i sentit comú.
 • LES JOGUINES MÉS VENUDES AL NADAL DE 2023. En aquesta entrevista del programa Boulevard de Ràdio Euskadi, l’Imma Marin parla sobre el món de les joguines en general i sobre la joguina més venuda aquest Nadal en particular.

Apartat especial per la publicació del llibre Jugar de l’Imma Marin

 • L’IMMA MARIN PRESENTA EL SEU NOU LLIBRE, “JUGAR”. Presentació del llibre en el programa Fet a Mida per conèixer la nova guia sobre el joc perquè els infants de totes les edats puguin desenvolupar les seves capacitats tant en l’àmbit físic com l’emocional.
 • JOCS EN FAMÍLIA AMB L’IMMA MARIN. Presentació del llibre al programa Gente Despierta de RNE per despertar la infantesa que portem a dins i endinsar-se en el joc en família.
 • LA MANCA DE TEMPS PEL JOC TÉ EFECTES CATASTRÒFICS PER A LA SALUT DELS INFANTS. L’Imma Marin posa el focus en aquesta entrevista per a Nidos de El Diario en la manca de temps pel joc lliure en el dia a dia de la infancia de la nostra societat.
 • JOGUINES INCLUSIVES: UN PAS MÉS PER TREBALLAR LA DIVERSITAT. L’Imma Marin en el programa La Tarda de Catalunya Ràdio parla sobre la importància de la diversitat de joguines, nines i ninos perquè totes les criatures es vegin representades en ells.
 • EL DRET A JUGAR DELS INFANTS. Al programa Lletra Lligada de Ràdio 4, l’Imma Marin afirma que crear espais i temps pel joc assegurarà un bon desenvolupament dels nens i nenes.
 • LA CREATIVITAT APAREIX EN MOMENTS D’AVORRIMENT. Presentació del llibre al programa Sapos y Princesas, destacant la relació entre creativitat i joc.
 • A L’ETAPA D’INFANTIL, ELS ALUMNES HAURIEN D’ESTAR TOT EL DIA JUGANT AL PATI. L’Imma Marin a la Revista Món Docent (p. 2-5) parla sobre quin és el paper que hauria de tenir el joc en l’educació de joves i infants, tant a l’escola com a casa.
 • 9 REGLES D’OR PER ENCERTAR AMB LES JOGUINES DELS TEUS FILLS. Presentació del llibre en aquesta entrevista de la revista Hola per guiar en l’elecció dels jocs que més valor aporten als nens i nenes.
 • IMMA MARIN ENS PARLA DE COM FER UNA BONA CARTA ALS REIS MAGS D’ORIENT. Presentació del llibre i guia per la redacció en família de la carta pels Reis Mags d’Orient al programa Aula L’H de TV L’H.
 • CRITERIS PER TRIAR AMB CONSCIÈNCIA JOCS I JOGUINES. Presentació del llibre al programa l’Ofici d’Educar de Catalunya Ràdio destacant que l’excés de joguines mata les ganes de jugar i com escollir jocs i joguines amb consciència pels més petits.
 • NEWSLETTER DE LA ITRA. Menció del llibre Jugar a l’edició d’hivern de la newsletter de la International Toy Research Association.

Articles i entrevistes del 2022

PUBLICACIONS DESTACADES

“Educació i cures en la primera infància” del Programa EduCare, organitzat per EDUCO.

fet a mida imma marin

Selecció de jocs de taula per presentar al programa de televisió Fet a Mida.

amiga del joc imma marin

Imma Marin, premi a l’Amiga del Joc 2022 a la 6a edició del Festival del Joc del Pirineu de la Seu d’Urgell.

 • ELS JOCS I JOGUINES EN L’EDUCACIÓ. Imma Marín participa al programa Primera hora de Las Tardes de RNE (22’ 54”) responent a la pregunta de quina importància tenen els jocs i joguines en l’educació, exposant les característiques d’una bona joguina; i el sexisme que les impregna.
 • INFANTS O CONSUMIDORS? Al programa Escola de Família de Ràdio Estel (2’ 40”), Imma Marín és una de les convidades a parlar sobre jocs i joguines, cartes i desitjos, en un context de Nadal.
 • CLUSTER DAY. En la jornada dels 30 anys de política de clústers a Catalunya, Imma Marín participa en una taula rodona parlant de la necessitat del valor compartit.
 • ATENCIÓ! ESTEM JUGANT! Amb motiu del Dia Internacional dels Drets de la Infància, Imma Marín participa en aquesta entrevista de GazteARTEan Irun per debatre amb altres persones expertes sobre la importància del joc en la infància.
 • EMPRENEDORIA FEMENINA. Com a sòcia de la Fundació Fidem, Imma Marín assisteix al programa Fet a Mida a parlar de dones i emprenedoria.
 • MEDI AMBIENT I SALUT MATERNOINFANTIL. Imma Marín participa en aquesta taula rodona de l’Hospital SJD Barcelona per tractar l’informe del mateix sobre medi ambient i el seu impacte en la salut maternoinfantil i reivindica la importància d’escoltar als més joves, de jugar en espais sostenibles i d’educar des de l’optimisme.
 • EL JOC COM ELEMENT D’INNOVACIÓ I CANVI EN PERSONES I ORGANITZACIONS. En aquesta conferència de Sheleader, Imma Marín parla sobre com el joc, l’actitud lúdica i el Play Thinking transformen les organitzacions i dona alguns consells pel desenvolupament empresarial a través del joc.
 • SENSE EMOCIÓ NO EXISTEIX APRENENTATGE, I EL JOC ÉS EMOCIÓ. Entrevista a l’Esther Hierro, directora creativa de Marinva, a càrrec de l’Anna Mora de la consultora Utrans.
 • En aquest programa de Ràdio Estel (0’ 45”), Imma Marín exposa quins són els bàsics a considerar a l’hora d’escollir una joguina i es reflexiona sobre els jocs bèl·lics i sexistes.
 • EL VALOR EDUCATIU DELS JOCS DE TAULA. En aquest article de la revista NIUS, Imma Marín intervé per destacar els beneficis pedagògics de jugar a qualsevol joc de taula, com ensenyar sobre civisme i democràcia i control de les emocions; a més de remarcar la importància d’adaptar els jocs a l’edat.
 • EDUCACIÓ I CURES EN LA PRIMERA INFÀNCIA. Imma Marín exposa en aquest webinar organitzat per Educo (44’ 45’’) la importància del joc per a un desenvolupament saludable dels infants de 0 a 3 anys.
 • EN LA NOSTRA SOCIETAT NO ES JUGA PROU. Al programa La Nit dels Ignorants de Catalunya Ràdio (1’ 40”), Imma Marín reivindica considerar el joc més enllà de l’entorn infantil i explica alguns dels beneficis físics i mentals que aporta jugar.
 • EL PODER DEL JOC. En aquest taller de l’Escola d’Estiu del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya, Imma Marín planteja el joc com a eina de motivació d’equips posant èmfasi en l’actitud lúdica.
 • QUAN EL TACTE ENTRA EN JOC. En aquest article de la revista RE (pàg. 7), Imma Marín remarca la importància que té el tacte a l’hora de recordar i viure els jocs i joguines, a més de la “bellesa i sorpresa que ens arriba ‘tocant’”.
 • LA CAPACITAT DE JUGAR S’INICIA A LA INFANTESA, PERÒ NO S’ACABA A L’EDAT ADULTA. En aquesta entrevista de Xarxanet, Imma Marín parla de la poca vinculació que tenen les entitats amb el joc alhora que exposa la importància i beneficis d’integrar-lo en aquestes.
 • SELECCIÓ DE JOCS. Cada dues setmanes, Imma Marín és convidada al programa Fet a Mida per ensenyar entre tres i cinc jocs seleccionats amb una temàtica concreta.
 • SALUT MENTAL EN LA INFÀNCIA. En el marc del Dia de l’Infant, 26 d’abril, Imma Marín participa en una taula d’expertes i experts organitzada per la Fundación Crecer Jugando exposant la rellevància del joc en la natura i l’aire lliure per una millora de la salut física i mental.
 • CULTURA LÚDICA: JUGAR ÉS CULTURA. Al programa Quan arribin els marcians de TV3, Imma Marín i altres especialistes en joc exposen el valor que té el joc en la cultura alhora que Marín destaca l’actitud lúdica en la vida diària i la diferència entre apostes i joc.
 • AMIGA DEL JOC. En la inauguració del Festival del Joc del Pirineu, Imma Marín és guardonada com a Amiga del Joc 2022 per l’Ajuntament de La Seu d’Urgell.
 • ALIMENTANT EL CANVI. Imma Marín participa com a coordinadora del diàleg amb tres joves organitzat per Danone Espanya (56’ 05”) tot parlant d’hàbits alimentaris saludables.
 • LES PROFESSIONS DEL JOC. Imma Marín modera aquesta taula rodona organitzada per l’Institut Ramon Muntaner sobre les professions del joc en el III Congrés de Jocs en la Història.
 • A QUÈ JUGUEN ELS INFANTS AVUI? Al programa Tot Anirà Bé de Ràdio Estel (42’ 44”), Imma Marín és convidada, conjuntament amb ‘Les Tietes’, a compartir els jocs populars i de la seva època tot parlant de com ha canviat la relació dels infants amb el joc al llarg dels anys.
 • CONSELLS BÀSICS PER FER LA CARTA ALS REIS. En aquest programa de El matí de Catalunya Ràdio, Imma Marín reivindica la importància d’adaptar el nombre de regals a l’edat dels infants; planteja la idea de veure la carta als reis com a projecte de família i parla del valor d’estimar i de sostenibilitat en les joguines.
 • LA CARTA ALS REIS. Al programa Tot Anirà Bé de Ràdio Estel (37’ 17”), Imma Marín exposa que un dels requisits principals que ha de tenir una carta als reis és que estigui escrita amb molt d’amor i reivindica evitar fer cartes semblants a la llista de la compra.

Articles i entrevistes del 2021

PUBLICACIONS DESTACADES

somos juego imma marin

Campanya #SomosJuego d’IPA Espanya, amb el suport de l’Imma Marin i la Heike Freire.

patios escolares

“Temps d’esbarjo a l’ESO”, entrevista a l’Imma Marin sobre la transformació de patis escolars per l’Ara Criatures.

“El poder del joc per avançar en la transformació educativa”, amb la participació de l’Imma Marin i l’Esther Hierro i Reimagine Education.

 • REIS, ORGANITZAR-VOS. En aquest programa es fa un crides als reis que no és necessari un gran volum de regals per als nens i què Imma Marín l’afirma.
 • LES JOGUINES. Per a aquest podcast Imma Marín tracta el tema que joguines han de ser seleccionats per als nens.
 • JOCS DE MESA EN FAMÍLIA. En aquest article apareix Imma Marín per a recordar els beneficis que tenen els jocs per als nens, la qual cosa els aporta i el poc temps que es necessita.
 • REGALS CASOLANS MOLT ESPECIALS PER ALS TEUS FILLS. Imma Marín per a aquest article ens brinda diferents idees perquè els pares puguin fer regals i també, els beneficis que aquests comporten en els fills.
 • EDUCA EN POSITIU, CONNECTA AMB EL TEU FILL. En aquest podcast, Imam Marín és una de les ponents i el que volen aconseguir és proposar altres perspectives i diferents maneres d’abordar els reptes del dia a dia en la família.
 • REGALS NADALENCS. En aquest article es fa un petit esment a Imma Marín on es podran observar que no és necessari un regal gran i car perquè els nens sàpiguen gaudir del moment juego.
 • PARCS ACCESSIBLES. Per a l’article, afirma Imma Marín que ja s’estan llançant moltes oportunitats de millores i que a més hi ha moltes associacions que estan darrere ajudant al fet que això es dugui a terme.
 • INSTINT DE JOC. Per a aquesta conferència Imma Marín explica com el joc és una excel·lent indicador de salut i benestar, una expressió de la intel·ligència vital d’individus i grups.
 • SOM JOC. En aquest article, es reivindica canviar el terme del verb jugar i que amb l’ajuda d’Imma Marín s’ha creat una nova proposta per al canvi.
 • NO HAY UN INTERRUPTOR EN MODO ON O EN OFF EN CUANTO AL APRENDIZAJE. Conferencia de Esther Hierro sobre juego y aprendizaje en el marco de los #TalleresEduCONEC organizados por el Campus FAD Juventud.
 • TORNAR A la INFÀNCIA AMB ELS NOSTRES FILLS. En aquest article Imma Marín explica que els propis fills ens brinden l’oportunitat de poder tornar a la infància i així escapar de la vida seria per a retrobar-nos.
 • EL PODER DEL JOC PER A AVANÇAR EN LA TRANSFORMACIÓ EDUCATIVA. Imma Marín explica com el joc és clau per a educar persones més alegres i com l’aprenentatge lúdic pot transformar l’educació.
 • CONEIX LA SEVA PERSONALITAT A TRAVÉS DEL JOC. Imma Marín ens ofereix una llista amb diferents preguntes per a observar com es comporten els seus fills en el moment del joc i així entendre la seva personalitat.
 • COM DISTREURE’LS QUAN HI HA TEMPS D’ESPERA LLARGS. Jocs amb les mans, paper i colors són els tips perquè els nens aprenguin a esperar és el que ens explica en aquest article Imma Marín.
 • PER QUÈ HAS DE FOMENTAR EL JOC COOPERATIU EN ELS TEUS FILLS? En aquest article Imma Marín informa que el més important és que els nens cooperin per a obtenir una mateixa fi i arribar a acords.
 • COM FER ELS TRAJECTES LLARGS EN EL COTXE MÉS DIVERTITS. Imma Marín proposa diferents recursos en aquest article per a poder fer més suportable el viatge a més d’idees que es poden introduir.
 • CELEBREM EL DIA DEL JOC. Per a aquesta xerrada Imma Marín explica la bona i la mala ludificació i el món lúdic sobre l’essència de jugar.
 • PERQUÈ EL MEU FILL PERD L’INTERÈS PER LES JOGUINES. Imma Marín en aquest article explica els possibles motius pel qual els nens perden interès i que fer per a evitar-ho.
 • APRENENTATGE I EMOCIÓ. Per a aquesta ponència, Imma Marín explica els diferents tipus d’aprenentatge i la construcció del coneixement sobre la base d’un enfocament d’educació.
 • TEMPS D’ESBARJO EN L’ESO. Imma Marín explica en aquest article la importància d’aprofitar l’esbarjo com una oportunitat més d’educació i la importància de no diferenciar els patis de primària i secundària.
 • INSTINT DE JOC. Per a aquesta conferència Imma Marín aportarà una visió més àmplia del joc i per què jugar no fa humans.
 • JUGAR ÉS UNA ACTIVITAT MOLT SERIOSA. En aquest blog se celebra el dia internacional del dret dels nens i el dret de jugar que és essencial amb la col·laboració d’Imma Marín.
 • EL PODER DEL JOC EN LA (TRANS)FORMACIÓ. En aquesta xerrada en la qual intervé Imma Marín explica el poder que tenen el joc i l’actitud lúdica quan parlem d’aprenentatge, desenvolupo humà i transformació educativa.
 • LA GAMIFICACIÓN EN LOS PROCESOS FORMATIVOS. Entrevista a Esther Hierro como especialista en gamificación a cargo de la consultora tecnológica Tresipunt.
 • PER QUÈ EL MEU FILL NO SAP JUGAR NOMÉS? Imma Marín explica en aquest article les maneres de guiar als nens a descobrir el joc i que a més sigui lúdic.
 • RECOMANACIONS D’ÈXIT EN LA CREACIÓ D’UNA ZONA DE JOCS INFANTILS. En aquesta conferencia Imma Marín a més d’amb altres persones dissenyen el desenvolupament de nous espais i que siguin adequats.
 • COM ENRIQUIR EL JOC DELS NENS. Per a aquest article Imma Marín ens ofereix diferents idees perquè es vegin els jocs de manera positiva i buscar temps junts per a jugar.
 • CREACIÓ D’ÀREA DE JOC INFANTILS. Per a aquest article, Imma Marín fa 12 recomanacions per a crear amb èxit una zona de jocs i entreteniment.
 • QUÈ TENIR EN COMPTE SOBRE ELS JOCS EN LES PANTALLES. Podem trobar aspectes a tenir en compte com a què jugar o que gràcies a Imma Marín.
 • COM COL·LOCAR I ORDENAR LES SEVES JOGUINES? Imma Marín ens explica la importància de com col·locar les joguines perquè sigui atractiu i el perquè l’ordre és bo per als nens.
 • LA INVITACIÓ A LA LECTURA. Imma Marín per a aquest programa va explicar el boom que va tenir els jocs de taula i tecnològics en el temps de pandèmia a més de consells per a triar els jocs.

Per veure més enllà, visita el blog de l’Imma Marín.