Neix l’Institut del Joc, un espai d’innovació aplicada per fomentar el coneixement i oferir recursos al sector empresarial, educatiu i social entorn al joc. Es tracta d’un institut en construcció, que té per objectiu promoure el joc i els seus beneficis com a ingredients clau per al desenvolupament personal i professional. Perquè sabem que l’actitud lúdica en les persones és sinònim de benestar.

Recerca, formació i divulgació: l’origen

Inspirades pel Ross Flatt i per l’Institute of Play de Nova York –el qual va tancar les seves portes l’any 2019, tot i que el seu esperit encara és viu gràcies a Connected Learning Alliance– l’Imma Marín i l’Esther Hierro, presidenta i directora de Marinva, respectivament, somiaven allà cap al 2008 en fer una iniciativa similar a Catalunya. Els agradava com constataven amb aplicacions pràctiques allò que investigaven. Es van enamorar de com estaven repensant el procés d’ensenyar i aprendre per tal de situar-hi el joc en el centre.

Com si d’un spin-off es tractés, l’Institut del Joc creat per Marinva agafa l’essència d’aquell projecte nord-americà i el nodreix de tot el saber, les creences i els aprenentatges que Marinva ha acumulat durant els últims quasi 30 anys amb projectes a Catalunya i Espanya, però també a altres països d’Europa i Llatinoamèrica especialment. Amb la diferència que aquest projecte, a més d’impactar i transformar l’educació, també vol fer-ho en les organitzacions i la societat. Perquè no es tracta d’un projecte empresarial, sinó de la manera en què Marinva vol contagiar actitud lúdica donat el nostre compromís amb el benestar de les persones.

Desgranant aquest objectiu detectem tres estratègies clau com a línies d’actuació per l’Institut del Joc: 

  • La recerca. Volem impulsar projectes de recerca bàsica i aplicada amb universitats i departaments per aprofundir en el nostre coneixement sobre el potencial del joc per a l’aprenentatge, el desenvolupament cognitiu, emocional i social, entre d’altres.
  • La formació. Volem oferir formació experiencial, pràctica i a mida per a persones interessades en el potencial del joc.
  • La divulgació. Volem promoure accions i campanyes de divulgació i sensibilització del potencial del joc per afavorir el benestar de les persones, les institucions educatives i les organitzacions. També volem generar recursos lúdics oberts a tota la societat.

Cal destacar, que quan parlem d’actitud lúdica ens referim als comportaments associats a:

  • Actuar amb llibertat. Espontàniament. Superant la por de sentir-se jutjat o jutjada.
  • Viure en el present. Ni en el passat ni en el futur. Ser en l’aquí i l’ara.
  • Tenir iniciativa. Prendre decisions. Arriscar-se.
  • Superar la por d’equivocar-se. Perquè les persones tenim por i és bo que així sigui, però prendre consciència perquè la por no ens paralitzi ni ens empetiteixi.
  • Viure les dificultats com un repte. Què diferent és tenir problemes de tenir reptes. 
  • Implicar-se amb passió
  • Tractar els objectes i les idees de manera no convencional. És a dir, posar la creativitat al servei del repte i arriscar-se a equivocar-se amb la finalitat de superar la por de ser jutjats o jutjades.
  • Abraçar la incertesa
  • Cultivar la sorpresa. Vivint cada dia com si fos el primer.
  • Gaudir de la bellesa. Sabent-la descobrir al nostre voltant.

Tot plegat, per nosaltres és un imperatiu que aquestes accions respirin la nostra manera de fer: si volem facilitar el disseny d’experiències transformadores, hem de fomentar la creativitat, la col·laboració i l’aprenentatge a través del joc. Per això, considerem clau apostar per accions d’innovació d’alt risc, amb projectes que impliquin generar impactes disruptius i transformadors. El que està clar és que abracem la incertesa! Només dissenyant noves solucions basades en evidències, promovent sinergies i sumant coneixements i disciplines diverses aconseguirem sacsejar persones, institucions educatives i organitzacions en pro del benestar i el progrés.

Estem a la recerca d’aliances! Si vols col·laborar i formar part d’aquesta iniciativa, contacta amb nosaltres a institutdeljoc@marinva.es o subscriu-te a la newsletter per estar al dia dels pròxims avenços.

La Teoria del Canvi: jugar per conèixer, i conèixer per estimar, implicar i transformar

Somiem un món on les persones i organitzacions dediquem temps conscient i de qualitat a jugar i vivim amb actitud lúdica, construint així societats més saludables, benestants i democràtiques on val la pena viure-hi. Així doncs, l’Institut del Joc necessita un marc d’impacte, per això comencem per dissenyar la Teoria del Canvi, el mapa que traça el camí des de la realitat actual fins a la nostra visió i propòsit. Com esperem que la nostra intervenció produeixi els canvis que busquem?

Centrant l’acció en la transformació en l’àmbit personal i organitzatiu, la nostra teoria treballa les 4C: què cal que les persones i les organitzacions sàpiguen (coneixement), creguin (creences), sàpiguen fer (competències) i facin (comportaments) per tal d’assolir un món on vivim amb actitud lúdica.

Aquestes són només algunes de les idees embrionàries que hem dibuixat al mapa. De fet, a l’Institut del Joc, la recerca és quelcom de caràcter extern –estem al servei de les organitzacions, institucions educatives i la societat–, però també és de caràcter intern –necessitem investigar per ser innovadores i disruptives en el nostre savoir-faire.

Quines condicions s’han de donar perquè el joc generi canvis en les creences de les persones? Com el joc en societat pot contribuir a la cura de la salut mental? Com entrenar l’actitud lúdica per garantir societats més democràtiques? Aquestes són només algunes de les inquietuds que ens remouen. I tot plegat ho volem fer jugant. Perquè cal jugar per conèixer, i conèixer per estimar, implicar i transformar.

Organitzacions, educació i societats en joc

L’Institut del Joc neix per ser un institut extens i extensible. I per això volem estar a prop de:

  • La societat, perquè les comunitats que juguen són comunitats que es relacionen, que participen, que comparteixen, que saben conviure i incloure. Una societat que juga és una societat que té somnis. Les persones necessiten jugar per connectar, i connectar per empatitzar.
  • L’educació, perquè la neurociència ja ha demostrat la relació entre joc i diferents neurotransmissors de l’aprenentatge i el benestar, afavorint funcions executives com la memòria i la concentració. L’alumnat necessita jugar per aprendre, i aprendre per créixer.
  • Les organitzacions, perquè jugant hem fet invencions revolucionàries que han provocat transformacions transcendentals. És per això que en un món ple de reptes el joc té més sentit que mai. Les organitzacions necessiten jugar per innovar, i innovar per transformar. 

Però l’Institut del Joc també neix amb la convicció que el nostre propòsit ha de ser una missió col·lectiva. Per això som un espai d’aliances, on les sinergies formen part de la nostra cultura i ADN. Si vols col·laborar i formar part d’aquesta iniciativa, contacta amb nosaltres a institutdeljoc@marinva.es o subscriu-te a la newsletter per estar al dia dels pròxims avenços.

Llarga vida al joc!