Fa uns dies arribava fins a les nostres mans un vídeo molt interessant que tractava sobre salut, benestar i joc en el treball. Es tracta d’un clip extret del podcast Feel Better Live More del Dr Rangan Chatterjee en el qual entrevista al Dr Gabor Maté, metge i escriptor canadenc, reconegut pel seu estudi de l’estrès, els trastorns per dèficit d’atenció o el trauma, entre altres.
En aquest fragment, Maté recorda el que Winnie The Pooh ens va ensenyar sobre la importància del joc en la infància i en la vida de les persones, per a poder gaudir de bona salut i benestar. El doctor reflexiona sobre la inconsciència de les persones per a reconèixer el nostre propòsit en el món, i com els moments que compartim amb altres persones jugant, tant quan un dia vam ser nens com en la vida adulta, ens reconnecten i ens ajuden a trobar el sentit de la vida. I és que el llibre d’Alan Alexander Milne acaba amb una cita molt inspiradora:
«And whatever they do, or wherever they go in the Enchanted Forest, a little boy and his bear will always be playing».
Aquesta cita potser us sona perquè és la que inspira la posterior pel·lícula, Christopher Robin, que Disney va publicar l’any 2018. A continuació podeu recuperar el vídeo amb la intervenció del Dr Gabor Maté:
Xifres rellevants sobre salut i benestar
És una realitat que l’estrès ha augmentat des de l’inici de la COVID-19, encara que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja feia alguns anys que l’havia catalogat com “l’epidèmia del segle XXI”. El que és preocupant no és que es tracti de casos aïllats, sinó que s’ha convertit en una constant en les organitzacions, perquè l’any passat 3 de cada 4 treballadors declarava haver-se vist afectat per la síndrome del burnout. I això no és exclusiu en treballadors i treballadores; cada vegada són més els nens i nenes d’entre 8 i 12 anys que pateixen estrès –normalment per la seva relació amb l’educació i l’aprenentatge o per la manca de temps lliure.
Tornant als llocs de treball, estudis fets pel McKinsey Health Institute demostren que assegurar la salut i el benestar de les persones en les empreses fa que millori la productivitat i l’atracció i promoció del talent –altres dels grans reptes de les empreses en l’actualitat. Per a això, l’informe del MHI destaca, entre altres factors, que és clau posar el focus a fomentar la interacció social, generar sentit de pertinença a l’empresa transmetent missatges i valors afins, i gestionar l’estrès –moltes vegades inevitable en segons quines responsabilitats. I clarament podem veure com el joc ajuda amb tots aquests aspectes.
Sabies que…? Des de Marinva hem dissenyat per a l’Ajuntament de Barcelona el joc de taula Antídots, una proposta lúdica co-creada amb la infància per a conscienciar sobre la solitud no desitjada i l’aïllament social entre adolescents, adults i persones grans, entre altres.
El poder del joc és tal, que fins i tot ha inspirat per al tractament d’experiències traumàtiques. Emily Holmes, doctora en psicologia per la Universitat de Cambridge i investigadora en l’Institut Karolinska, ha liderat un estudi en el qual ha demostrat que el famós Tetris és una eina útil per a reduir la freqüència i la intensitat de flashbacks traumàtics. És a dir, jugar a aquest videojoc durant un període de temps, en les hores posteriors a un esdeveniment que generi alts nivells d’estrès en una persona, pot disminuir significativament el nombre de records intrusius experimentats en la setmana següent i reduir símptomes com l’insomni, l’ansietat i la depressió. És una “vacuna cognitiva”!
El que és interessant d’aquest experiment és que el que s’ha trobat és la relació entre la memòria i la construcció de records i l’alta concentració visuoespacial que requereix el fet de jugar a un videojoc com el Tetris –o molts altres, com al Portal (Valve Corporation), al Superliminal (Pillow Castle Games), al Geometry Dash (RobTop Games) o al The Witness (Thekla, Inc). Si bé l’assistència d’un professional de la salut continua sent necessària per al tractament d’aquesta mena de malalties, l’estudi demostra una vegada més el gran poder del joc en la salut i el benestar de les persones.
Un equip lúdic és un equip preparat per als reptes
Cada vegada són més les empreses i líders que entenen que les persones que juguen i troben plaer en el que fan, tendeixen a gaudir de bona salut i benestar. Això les converteix en persones que tenen el control de la seva vida, la qual cosa les fa més àgils davant els canvis i la presa de decisions en moments d’incertesa. Les persones amb actitud lúdica són aquelles que detecten oportunitats per a jugar, innovar, experimentar i millorar el món que els envolta. I el mateix fan en els equips en els quals treballen, ajudant a introduir la ludicitat en els entorns laborals. Per a reforçar aquest impuls, també és necessari que les organitzacions abracin el joc com a part de la cultura interna. Cosa que no significa col·locar un futbolí en l’oficina, perquè el joc està en les persones, en l’actitud i en els comportaments, no en els objectes.
Si vols saber una mica més sobre l’actitud lúdica, visita aquesta breu intervenció de l’Imma Marín, fundadora i presidenta de Marinva, en el nostre canal de YouTube.
Com és natural, a Marinva això és una realitat. En línia amb aquesta filosofia i cultura interna, l’equip hem compartit dos dies en plena naturalesa per a emmarcar i enfocar els reptes dels pròxims anys. En un entorn envejable enmig del Parc Natural del Montseny, i acompanyats de moments de joc i molta actitud lúdica hem treballat el propòsit, el relat i els valors. Això ens ha donat context per a dibuixar el pla de ruta, amb accions de creixement vinculades al talent, els processos i la innovació, per a poder continuar aportant valor, ludicitat i alegria en projectes transformadors –com molts dels que hem acumulat des de 1995, o millors!
I és que des de Marinva, ens mou el fet d’acompanyar a persones, equips i organitzacions a reconnectar amb el poder del joc. Més enllà de perquè sigui útil, perquè així ha de ser. Perquè el joc deixi de ser nostàlgia i passat, i es converteixi en present i futur. Perquè així, recordarem a Winnie The Pooh i sempre tindrem la porta oberta al Bosc dels Cent Acres.